15 aprill, 2012

Brita kook

Nagu lubatud, tegin täna esmakatsetuse Brita koogiga. Unistus sai alguse nädalapäevad tagasi kui kolleeg Janar tööle selle koogiga tuli - tema abikaasa küpsetab ülihästi ja väga sageli õnnestub meil sellest osa saada. Et siiamaani on see kook mu jaoks suhteliselt ulmeline ise teha tundunud, siis nüüd, UUE AHJUGA!!! (jah, see on nüüd paigas ka juba teist päeva), ei lükanud ma eksperimenteerimist enam edasi. Paljud ju on proovinud ja kiidavad taevani - kus ma siis nüüd hakkama ei saa. Eks Selver veidi mu tegemistuhinat ju kärpis, omamata külmutatud vaarikaid sügavkülmaletis, kuid leidsin sellele lahenduse marjasegu näol, mis samamoodi hea ja hapuka maitse koogile andis.

Retsept Perenaine.ee'st. Sealseid kommentaare lugedes olin siiski tegema hakates veel üsna kahtlev hakkamasaamises, kuna kellegil oli beseekate nätsa jäänud, kellegil oli ahjus kook küll kerkinud, kuid peale väljavõtmist kossdi kokku vajunud jne, kuid mul läks siiski kõik kenasti. Kui mitte öelda isegi, et liiga kenasti. Kook kerkis ahjus mürinaga - vahepeal lausa nii, et pidi beseekattele kahvliga auke tegema, et ahjulakke ei kerkiks :p - ja välja võttes ei kukkunud ka kuigi kokku. Pigem oligi mure selles, et kerkis liiga hästi ja kokku ei vajunudki - lõpptulemus sai üsna kõrge. Et kook on aga oma olemuselt selline hõrk ja õhuline, siis ei olnud muret ka mitte läbiimbumisega. Moos ja vahukoor pigem ongi vaid maitse lisamiseks antud retseptis. Igatahes naabrite juurde grillhooaega avama kutsututena saime uhkelt koogi kaasa võtta ja koos üsna äragi süüa :) - hommikuks saime igale veel tükikese kaasa.
Tegin kahekorse koguse, ehk peaks järgmisel korral katsetama ühekordsega ja üritama alustaigna võimalikult õhukesena koogiplaadile laiali ajama....
Põhjaks:
3 munakollast
1 terve muna
1 dl suhkrut
150 g võid (82%)
2,5 dl jahu
1 tl vanillisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
Besseekiht:
3 munavalget
1,5 dl (peenemateralist) suhkrut
1 dl mandlilaaste
Täidiseks
2,5 dl vahukoort
0,5 dl suhkurt
200 g vaarikaid

Valmista ette küpsetusplaat, kattes selle küpsetuspaberiga ja määrides võiga. Siis tuleb kook paberi küljest paremini lahti. Mikserda munakollased, terve muna ja suhkur helekollaseks vahuks. Peata mikser ja lisa käsitsi segades või ning jahu-küpsetuspulbri segu. Sega korralikult läbi ning määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Beseemassiks mikserda munavalged. Alusta madalal kiirusel ja kui vaht on juba kohev, kuid veel pehme, suurenda kiirust ning lisa järk-järgult suhkur. Jätka mikserdamist kuni tunned, et mass on muutunud tihkeks ja mikseril on seda raske töödelda.

Jaga mass lusika abil kuhjakestena tainale ja silu ühtlaseks kihiks. Raputa peale mandlilaastud ja küpseta alumisel siinil 175-kraadises ahjus ca 20-25 minutit.

Tõsta restile jahtuma. Lõika täiesti jahtunud kook pooleks ning kata üks pool suhkruga vahustatud vahukoore ja marjadega. Tõsta teine koogipoolik peale.

Head isu!


2 kommentaari:

  1. Brita kook on niiii hea ja Sinu oma näeb eriti hea välja.
    PS. Marvin ka kiitis Janari kooki, aga küsimuse peale , et mis kook see siis nii hea oli, vastas, et vist oli kräsupea :D :D :D

    VastaKustuta
  2. 10 punkti Marvinile! Aga et Janar on ju ka Kräsupead pakkunud, siis väga ei imestagi - mõlemad ülihead koogid.
    Teine Britta tuli mul isegi ilusam välja - poole õhem ja seega ka parem süüa, kuigi paksus maitseomadusi õnneks ei vähendanud :)

    VastaKustuta