09 aprill, 2012

Munadepühast ja pashadest


Mune hakati meil värvima juba reede hommikul, siis kui veel Looral sõbranna külas oli, vahetult peale meie lahkumist Mersuusse. Keetsin plikadele 6 muna ja nädal varem valmisostetud munavärvid läksid kohe kasutusse - meie kojujõudes laupäeval oli munadest järel vaid mälestus :)
Uued munad sai keema pandud ja muidugi ka värvitud - mis pühad need ilma nendeta oleks. Ja
muidugi sai neid ka jagatud - need 2 pisikest vutimuna ntx saime Janikalt (2 olid pildistamise ajaks juba kõhus), rohelise,sinise ja pruunikirjud Riina-perelt, 3 heledamat pruuni emalt :)
Laupäeval naabrite juures käies oli Karinil taas pashat tehtud - magusroog, mida ma siiamaani ise pole teha üritanud, kuid mis iga aastaga aina enam tungib ka meie, Eesti munadepüha-
traditsioonidesse - retseptid paljunevad ja juttugi on sellest meedias üha enam.
Pühapäeval, enne linnaminekut jogurtikooki käkerdades võtsin nõuks õhtul ka pashateo ära katsetada - kui keeruline see siis ikka olla saab.
Linnast hunnikus kohupiima ostes unustasin aga suhkru (et suur 25-kilone suhkrukott sahvrist on otsa saanud, unustan seda pidevalt juurde osta), õnneks ei olnud suhkur ainus, mis puudu oli - kodus retspete vaadates selgus :) Teistkordselt linna minnes varusin
shokolaadi, võid ja vahukoort....marmelaadi, mandleid ja ...suhkru unustasin ikka osta :D Hea on, et allkorrusel elab ämm, kel alati vajalikke toiduaineid on varuks - peale sauna saigi alt läbi hüpatud ja kruusitäis suhkrut laenatud.

Lõpptulemusena said meie pashad sellised - kohupiima olin lausa 3 pasha jagu varunud (retseptides on 1 pasha jaoks 500g kirjutatud :p), kuid mis siis ikka, tegime mõlemad veidi suuremad :)


Retseptid valisime Nami-namist, kuid nagu ikka, kohandasime veidi oma järgi (lastele ei maitse rosinad ja marmelaad, aprikoosid jätsime seega ka ära - need ju rosinalaadselt pehmed):
Loora võttis aluseks Imemaitsva pasha:
100 g võid
1 dl suhkrut

500 g toasooja kohupiima

sidrunit -1-2 spl mahla (asendasime apelsiniga)
1 muna (soovi korral, me ei soovinud)
1 tl kvaliteetset vanilliekstrakti
2 dl 35% rõõska koort
maitseks 0,5 dl hakitud pistaatsiapähkleid

100 g kuivatatud jõhvikaid

Vahusta pehme või suhkruga kreemjaks. Lisa toasoe ja eelnevalt läbi mikserdatud kohupiim, (muna*) ja maitseained. Sega õrnalt juurde vahustatud rõõsk koor. Tõsta segu marliga (marli tee enne märjaks!!) vooderdatud pashavormi (sõela sisse) nõrguma, pane soovi korral peale surutis
(ei pea, nõrgub ka ilma selleta). Hoia jahedas.
Järgmisel päeval kummuta pasha vaagnale, eemalda marli ja kaunista.


Maitselt tõesti hästi mõnus ja kreemine - pasha, millest võib sõltuvusse jääda ;)

Minu pasha baasretseptiks sai Šokolaadisõbra kohupiimapasha:

500 g kuivemat/teralist kohupiima
1 dl 35% rõõska koort
100
g hakitud tumedat shokolaadi (nt Bitter)
100 g hakitud võid
50 g suhkrut
50 g heledaid rosinaid (asendasin 100 g hakitud mandlitega)
50 g hakitud kuivatatud aprikoose
(asendasin 50g hakitud marmelaadiga)

Valmistamine:
(Loputa aprikoosid ja rosinad keeva veega, soovi korral leota 30 minutit uues keedetud vees. Kurna hoolega ja lase köögipaberil või -rätikul taheneda)
Kuumuta rõõsk koor keemiseni, sulata selles hakitud šokolaad ja või. Tõsta pott tulelt.
Lisa kohe kohupiim ja suhkur ning sega ühtlaseks. Sega juurde hakitud marmelaaditükid ja mandlid. Sega hoolega läbi. Vooderda suur sõel või pashavorm niiske kahekordse marliga ja vala kohupiimamass sõelale/vormi nõrguma. Keera marli otsad pashale, pane kauss alla ning pane külmikusse.
Kaunista enne serveerimist.


Järgmisel korral võiks kohupiima enne läbi mikserdada, saaks siidisem koostis, kuid muidu maitsev amps ka see :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar