22 jaanuar, 2011

Suussulav toorjuustukook ja meheõe juubel

Eelmisel reedel, olles haiglas õhtul aru saanud, et koju veel ei lasta, tõi Andres mulle lohutuseks imehead toorjuustukooki - Kristinal, ta töökaaslasel, oli sünnipäev ja selle tähistamiseks oli ta küpsetanud :) Tahtsin retsepti...ja siin ta on (juba veidi ka mu enda muudatustega):
Põhi
veidi vähem , kui 1 pakk Digestive küpsiseid
1,2 dl pruuni suhkrut (ma tegin pooleks tavaline valge ja fariinisuhkur)
60 d sulatatud võid (panin u.100g)
1 tl kaneeli
1 muna (vahustatult, et püsiks paremini koos)
kate:
400 g maitsestamata toorjuustu Philadelphia
2 dl suhkrut (algretseptis oli 4,2 dl, seda oleks liiast)
1 sl vaniljeessentsi (kasutasin vaniljesuhkrut ja oli veidi palju, vb panna 1 tl?)
4 toasooja muna (ma panin 3)
0,6 dl vahukoort (panin 200 g)
2 sl jahu
kaunistamiseks:
1 pakk (200 g) vahujoort kreemiks
300 g vaarikaid

Eelkuumuta ahi 200'le kraadile. Määri 28 cm!! (algretseptis on pakutud 25 cm läbimõõduga vormi, kuid see jääb väikseks - kook tuleb veidi liiga paks) võiga. Sega kokku purustatud küpsised, kaneel, sulavõi ja eelnevalt vahustatud muna. Suru pudi vormi põhja ja küpseta u. 10 minutit. Jahuta.
Vahusta toorjuust, vaniljesuhkur ja suhkur. Lisa vahustatud munad (algretseptsi oli soovitus lisada munad ükshaaval toorjuustusegule). Lisa pidevalt mikseriga vahustades vahukoor ja jahu. Lisa segu enam vähem jahutunud koogipõhjale. Küpseta u. 10 minutit 200 kraadi juures, seejärel lülita ahi 100-kraadisele kuumusele ja lase küpseda umbes tunnike (mul oli 25-cm läbimõõduga vorm ja lasin küpseda 70 minutit). Lase koogil jahtuda, tõsta külmikusse 4-6 tunniks (me ei kannatanud 6 tundi oodata). Kaunista vahukoore ja vaarikatega.

Andres sõi ja kiitis - talle ei olevat nädalatagune sootuks nii hõrku muljet jätnud - ju siis oli kõht juba head ja paremat täis ;), sest mulle avaldas juba toona see kook vägagi muljet! Kook on tõsiselt kreemine ja selline...ma ei oskagi kirjeldada - kohev, maitsekas, pehmelt hõrk...
See saab olema järgmine lemmikkook ;)

Eile sai mu meheõde 60-aastat nooreks. Justnimelt nooreks, sest selle naise kohta 60 öelda oleks absoluutne liialdus - 45-48 aastat, mitte enam.
Pidu toimus Rodeo Saloonis, osavõtt oli koos lastega :) ja uhkusega saan öelda, et poja oli nii suur mees juba, et võttis emme tantsima :) Tantsusammud olid algul küll kohmakad, kuid mida tants edasi seda julgemaks muutus hoiak (ka kutsed, minna tantsima, tulid temapoolselt) ja ka sammud. Sihiks sai võetud valsisammu kodune harjutamine. Loora kahjuks on Andrese jaoks veel siiski liig lühike - harjutasid küll veidi, kuid enamus tantsust läks siiski veel neiu eputamise nahka. Aga eks ta olegi noor - niisama jooksmine on ju veel palju lõbusam ;)
Kella 12 ajal öösel kippus piiga aga juba vägisi issi sülle tuttu jääma, seega väga palju kauem ei kannatanudki olla - hea on omada sõber-taksojuhti Jaani, kes alati öösiti väljas kolades meid turvaliselt koju sõidutab :)



2 kommentaari:

  1. Olete armsalt ilusad...:) ja Eerik on sul juba tõeline "gentelman" väga armsad...

    VastaKustuta
  2. Tänud!, Erik suur poiss ju ka juba - viimane aeg harjuda ülikonnaga. Samas, ei saa ma kurta, ta paneb selle meelsasti selga ka kooli pidulikele sündmustele - ju on issi head eeskuju andnud :)

    VastaKustuta