13 märts, 2011

Pelmeenitegu

Päevane kõne naabrimehelt Andresele loksutas eilsed õhtuplaanid iseenesest paika - kutsuti pelmeene sööma :) Et küllaminnes vaid iseendi näljaseid kõhtusid mitte kaasa viia, tegin taas toorjuustukooki vaarikatega - hea ja õhuline kook ning neile ei ole õnnestunud seda veel ka pakkuda. Kuna külla jõudsime veidi vara, saime osa ka pelmeeniteost - idee ise pelmeene teha oli naabimehel tekkinud hommikul Arterit lugedes ja nii siis Karin meie jõudes usinasti neid vormiski. Loora oli kohe huviline appi minema ja kui tema enam ei viitsinud, asusin ise sujuvalt tema asemele. Uskumatult lihtne oli neid vormida ja hämmastavalt lihtne olevat teha ka tainast ning sisu - nii me siis elu esimesi isetehtuid pelmeene õhtusöögiks mugisimegi - ja need olid NIII head!! Kaugelt üle poe-sügavkülmaletist saadavatest.
Katsun veidi retsepti meenutada:
5 dl jahu
1 muna
1,5 dl vett
1 tl soola
pisut õli

sisu:
200 g veisehakkliha
200 g seahakkliha
2 väiksemat sibulat
sool, pipar, tilli (soovi korral)
veidi vett
Karin õpetas: pane jahu lauale, tee süvik jahusse, löö sinna muna ja hakka vaikselt tainast mudima. Lisa jaohaaval vett ja sõtku tihkeks tainaks (meenutab põrmitaigent). Aseta taigen kilesse ja aseta tunniks külma. Lõika taignapallist 1 tükk (ülejääk pane rätiku alla, muidu kipub kuivama) ja veereta sellest vorst, lõika pisikesed tükikesed ja tee käte vahel ümarad plaadikesed - pane vahele hakklihasegu ja näpista otstest kinni. teine variant on teha nagu pirukaid - rulli taignarulliga taigen lauale, ja lõika klaasiga ümmargused kettad. Iga ketta vahele hakklihasegu, ja otsest kinni. Keeda puljongiga maitsestatud vees umbes 3 minutit peale seda, kui pelmeenid on kerkiinud pinnale. Serveeri hapukoorega :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar