14 detsember, 2011

Magus elu vol.2 - jõulukringli koolitus Lianni Stuudios


Peale trühvlikoolitust, mis oli nii mõnusalt soojas õhkkonnas ja mis andis palju uusi teadmisi jäin Lianni Stuudio kodulehte uurides mõtlema ka kringlikoolitusele. Seda reklaami nägin ma tegelikult tunduvalt varem, kui trühvlikoolitusest teada sain ja ilmselt tollest hetkest jäi ka ideena see õhku. Et üksi minna aga ei tahtnud, seekord kolleegidest ka kaaslasi ei tekkinud, jätsin selle teema kõrvale...kuni hetkeni, mil Andrese töökaaslane Kristina avaldas soovi seal osaleda. Mõeldud tehtud..ja eile olimegi kohal :)
Kringleid olen ise teinud palju, liigagi ehk?, kuid öeldakse, et kui koolituselt kasvõi 1 uue nipi
õpid, on see juba kasulikuks ostunud - ja ma õppisin. Mitmelgi korral olen maadelnud küpsetiste pealt üleküpsemisega, teadmata et selle vältimiseks on lihtne meetod - aseta enne lõppu küpsetuspaber täies ülatuses küpsetisele peale :)
Koolitusest: kõigile osalejatele jagati materjalid kätte - kauss, puulusikas, kuivpärm, võideks, jahu, suhkur, sool, vanilje ja käesoe piim..alustage! Koolitaja Margit, sama kes trühvleidki meisterdama aitas, seletas ja rahvas tegi...ma ei viitsinud. Otsustasin, et assisteerin Kristinat, sest olen ju neid taignaid sõtkunud piisavalt. Kohale läksin pigem erinevaid sisusid kuulama ja katete osas peenemaid nippe õppima. Kui aga Kristina oma taigna valmis sai ja teada anti, et igaüks saab oma pallikese kaasa - mõtlesin siiski ümber. Päris hea oleks ju valmistehtud taignast isegi kodus õhtul veel 1 kringel meisterdada :) Ained kaussi, segamine, sõtkumine...ja lõpetasin oma taignaga varem kui enamus sealviinijaist - kogemus tuli kasuks. Kristinagi vaatas ja nentis, et ma oskan poksida küll :) Kuna Margit andis
rahvale ette kindlad kogused, siis minu eeliseks oli teadmine, kui paks ja veniv peab taigen saama - kõigil jäi etteantud jahukogusest vähe ja lisada julgeti seda ju vaid jaokaupa..
Margiti retsept siia - parandatult:

1 pakk kuivpärmi või 25 g presspärmi

100 ml suhkrut

250 ml sooja piima (max 40-kraadine)

1 tl kuhjaga vaniljesuhkrut

900 - 1000 ml jahu
100 g võideksit (mina siiski soovitan õli)

kuni 1 tl soola
1 muna (võib ka ilma)
0,5 tl kardemoni, kui see maitse sobib.
Sega kuivained ja lisa piim - sõtku taignast sile-läikiv pall ja jäta rätiku alla kerkima.


Huvitavamaks läks minu jaoks kui jõuti sisudeni - kirja sai pandud põnevaid ideid peale klassikalise rosina-pähkli täidisele.

sisu 1 - martsipani-pohla(jõhvika)kringel:

100 g võid

200 g marstipani

300 g pohli või jõhvikaid

100 g kuivatatud jõhvikaid, leotatuna eelnevalt rummis või Vana-Tallinnas.


Sulata või ja haki sooja või sisse martsipan. Sega need ühtlaseks massiks, mis võtab sõltuvalt martsipanimassi konsistentsist üsna palju aega. Määri soe martsipanimass kihina lahtirullitud taignale, raputa peale marjad. Keera rulli ja et sisu välja ei tuleks, lõika sälgud peale alles pannil.
Katteks valge-shokolaad sulatatult ja
jõhvikad/mandlilaastud.
Sisu 2 - õuna-puuviljakringel suurele kringlile, mis on tehtud topelt taignakogusest:
100 g võid
5-7 hapukat õuna

80-100 g rosinaid (leotatuna eelnevalt kas veel või alkoholis)

kuivatatud aprikoose (leotatuna ennem)

200 g fariinisuhkrut
jõhvikaid
vähemalt 4 tl kaneeli kõige peale raputamiseks

Puru jaoks:
100 g võid
100 g purustatud ja röstitud metspähkleid
1 dl jahu
1 dl fariinisuhkrut
Keeda õunatükke ja puuvilju umbes 5 minutit või sees, senimaani kui õunad hakkavad pehmeks tõmbuma. Jahuta ja määri lahtirullitud taignale. Puista peale puru ja rulli kokku. Edasine lahtilõikamine on oma fantaasia - soovitavalt ka pannil ja pealt kääridega lõikamine.
Sisu 3 - banaani- ja shokolaadikringel
Rulli taigen lauale lahti ja määri kerge kiht sulavõid peale. Keera rulli ja tõsta terve rull ahjuplaadile. Lõika kääridega suhteliselt tihedalt sälgud. Viiluta banaanid õhukesteks viiludeks, ja torka igasse
sälku niipalju banaaniviile kui mahub. Banaanide kõrvale torka tükk shoklaadi... Et seda sisu rääkis üks kohaolijaist, siis kogustest pole õrna aimugi. Pidi maitsev saama, kuigi ise kahtlen et see väga saia sisse sobib, samas, mine tea :)
Sisu 4 - keedukreemikringel

Valmista klassikaline keedukreem:
4 dl piima
2
sl suhkrut
2 kuni
3
sl nisujahu
2
muna
1
sl vanilliekstrakti
Sega piim suhkruga ja lase keema. Hõõru jahu munadega hoolikalt läbi ja lisa jahutatud piimale pidevalt liigutades, et ei tekiks klimpe. Kuumuta kreemi nõrgal tulel segades, kuni kreemi pinnale tekivad mullikesed. Lisa või ja jahuta. Lahtirullitud taignale määri kiht kreemi ja keera taigen rulli - seda jälle palmikuks punuda ei anna, seega soovitan kääre.

Ja üldse on see sisuteema fantaasiaküsimus, nagu tegelikult kogu köögukunst üleüldse :)
Minu marstipani-jõhvikakringel kogus täna igatahes kiidusõnu ka mittekringliarmastajatelt, seega julgen soojalt soovitada!

Järgmine teema on katted - samuti, laske fantaasial lennata, kuid mõned ideed ka siia kirja:
Toorjuustu kate
50 g taluvõid
50 toorjuustu
200 g tuhksuhkrut
2 spl sidrunimahla
Toorjuustu-valgešokolaadikate
50 g toorjuustu
100 g valget šokolaadi (võib ka rohkem)
Sidrunivaap:
200 g tuhksuhkrut
2 spl vett
2 spl sidrunimahla

Head katsetamist ja magusat jõuluootust!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar