21 jaanuar, 2013

Sidrunitiramisu

Riinal oli see kaasas laupäeval, kui meile tulid. Algul ei osanud tiramisust miskit arvata, pole just minu lemmikkook, kui see, sidrunitiramisu sai selleks esimesest lusikatäiest. See oli SUPER. Minu jaoks lihtsalt ülivõrdes kirjeldatav - mahe, veidi hapukas ja ... misiganes veel. Ja nii sündiski, et eile tegin seda kohe ka ise järele. Riinal oli ekstra koogi tarbeks ostetud klaasnõu. Et minul analoogset kodus ei olnud, ladusin küpsised oma tordivormi ja sain kõik niiviisi ka ära kasutatud (osad äärtesse). 
Algne retsept on pärit Stockmanni kodulehelt kuhu sai veidike omapoolseid muudatusi tehtud - ainult mascarponega poleks mulle ilmselt see kook ka nii sümpatiseerinud, olen kohupiimafänn. 

Minu retspept siin:
1 pk Savoyard küpsiseid (keeleke)
1 dl apelsinimahla
1 dl Limoncello või mõnda muud (kasutasin virsiku oma)
sidrunilikööri

250g mascarpone toorjuustu
250g kohupiimapastat
200g vahukoort
1 dl tuhksuhkrut

1spl suhkrut vahukoore jaoks
3 munakollast
3 munavalget

1pk sidrunisuhkrut!
purustatud sidrunimaitselisi puuviljakaramelle
neljakandiline anum (saab ka ümmargusega)


Vahusta munakollased ja munavalged eraldi, munakollased vahusta suhkruga. Vahusta vahukoor kohupiimapastaga ja sega hulka mascarpone juust. Sega segu ettevaatlikult munakollastega läbi, seejärel lisage segule vahustatud munavalged. Sega omavahel apelsinimahl ja liköör. Kasta küpsised mahla ja likööri segusse ning kata anuma põhi paksu küpsisekihiga. Kui jagub, siis ka ääred (poolikute küpsistega). Vala segu küpsistele. Aseta magustoit vähemalt 2 tunniks külmkappi tarduma. Enne serveerimist raputa magustoidu pinnale purustatud sidrunimaitselisi puuviljakaramelle (ma purustasin kommid kohviveskis, mida siiski kasutan vaid tuhksuhkru tegemiseks, ja sain tulemuseks kommisuhkru). 

Et kook ei taha tegelikult väga hästi koogitükina püsti seista, siis soovitan süüa kausikesest lusikaga. Maitse aga sellest ei muutu ja ilmselt saab see olema meie pere lemmikuks :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar