16 november, 2011

Eriti šokolaadised šokolaadiküpsised


Esmaspäeval Liis blogi sirvides (noh, tegelikult olen selle igapäevane vaatleja) leidsin retsepti, mis pani sõna otses mõttes suu momentaalselt vett jooksma ja tekitas meeletu soovi arvutiekraani hammustada - NEED küpsised olid süüdi :) Tahtsin neid KOHE teha..aga kuna esmaspäevane trenn suutis mu nii läbi võtta (mingi meeletu gravitatsioonijõud toimis tol päeval mu kehale, käed ei püsinud ilma hantlitetagi paralleelis maaga ja kogu aeg kiskus põrandale istuma...), siis ei jaksanud peale korraliku õhtusöögi kodus enam midagi toimetada, isegi poja kinnaste pöidlad jäid ''paremaid aegu'' ootama. Samas eile, kojujõudnuna kohe peale tööd, oli jaksu küll ja enamgi veel.. Aga ega siis kui paar päeva on vahele jäänud, on ju küpsetamisideid teisigi ja nii sai kõigepealt ahju pandud mure õunakook ahjuõunajogurtiga ja alles seejärel hakkasin küpsisetainast kokku segama. Retsepti vaadates tundus, et tegemist on suussulavate küpadega, mis meenutavad Tarte au chocolate'i kooki ja nii oligi - vahtuaetav muna, hunnik shoklaadi ja veidi veidi jahu....Retsept siia:

10-12 tk

50 g võid
450 g tükeldatud tumedat šokolaadi
2 muna
170 g suhkrut
0,25 tl vanilliekstrakti
85 g jahu
0,5 tl soola
0,5 tl küpsetuspulbrit

Sulata või ja pool (225 g) šokolaadist vesivannil ühtlaseks seguks. Vahusta munad suhkruga, lisa vaniljeekstrakt. Jätka vahustamist, lisades juurde sulatatud šokolaadi.
Sega teises kausis jahu, sool ja küpsetuspulber, sõelu läbi. Lisa kuivainete hulka järk-järgult muna-šokolaadimass. Sega ühtlaseks.
Haki ülejäänud šokoladi väiksemateks tükkideks ja lisa taigna hulka.
Tõsta 2 lusika abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuhjad, jättes taignakuhjade vahele piisavalt suured vahed, kuna taias valgub laiali. Küpseta 170 kraadi juures 10-15 minutit, kuni küpsised on pealt läikivad ja hakkavad pragunema. Tõsta küpsised koos küpsetuspaberiga restile jahtuma.

Esimese plaaditäie küpsetamise järel oli nõutu...no kuidagi ei tahtnud need küpsised ''katki'' pealt minna nagu Liisi oma blogis kirjeldas ning samuti ei tekkinud neil hetkekski peale nö. läikivat pinda.. Istusin ahju ees ja mõtlesin, mis on valesti? Sest ahjust välja tõestes ei tulnud need küpad kuidagi ka paberi küljest lahti... Teine katsetus - panin nüüd koogi (aja kokkuhoiumõttes sai küpad koogiga koos ahju visatud) ahjus allapoole ja küpisteplaadi keset ahju ning voila!, kõik toimus nii, nagu retseptis kirjeldatud - ka minu küpsised hakkasid kõigepealt läikima ja siis murenesid nii armsalt pealt pragulisteks :) Ja nüüd ei üritanud ma neid ka koheselt paberilt kätte saada vaid tõstsin koos küpsetuspaberiga jahtuma (retsept tasub ikka kohe korralikult lõpuni lugeda!) - ime-ime, 10 minutit hiljem ei olnud probleemigi enam kättesaamisega :)
Küpsised on magusad, hästi šokolaadised ja pehmed - super amps kohvikõrvaseks!
Head isu!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar