09 november, 2011

Pähklisarvekesed

Tegelikult hakkasid sõrmed küpsetamise järele sügelema juba reisilt tagasijõudmise teisel õhtul, kuid siis arvas Andres, et vara veel...kuid kolmandal õhtul sain siiski tast võitu ja tegin ühe shokolaadi-toorjuustukoogi - pilte sellest ei säilinud, retsept sai mugandatud Tarte au Chocolate'st, lisades sellele toorjuustu 400g. ning Andrese tagasihoidlik küsimus seda kooki süües oli, et kas soovisidki seda teha või lihtsalt ''juhtus'' selline...Olin veic solvunud (tegin näo sellise), sest nii minu enda kui kolleegide arvates oli kook igati mahlane ja mõnus suutäis kohvi kõrvale:p aga see selleks....Nädalavahetusel tegin uue katsetuse tavalise toorjuustukoogi näol - õigemini pühapäeval, kuna laupäeval oli meil Riina tehtud ülihea Kaamelitort õhtusöögilaua maiuspalaks, lisaks naabriKarini iirise-maisipulgamaiusele ja minu endatehtud iirise-vahvliküpsistele...
Ja eile jõudsin siis lõpuks selleni, mida olen tahtnud juba ammu teha - Janika imehea pärmitaigna katsetamiseni. Tema teeb sellest supermaitsvaid (ma ei liialda!) mooni-ja kaneelisaiu, minul kahjuks mooniseemneid ei olnud ja asendasin need sujuvalt pähklitega. Esimese katsetuse kohta arvan, et sain ka suurepäraselt hakkama :) Sarvekesed vähe suured ju said, mõni kohe eriti elevant, kuid küll ma õpin ka pisemaid voltima ;)
Pärmitaigen tee nii:

Vala kaussi 1 kg jahu tee ühte kausi nurka süvend ja pane sinna 50 g pärmi, 2 spl suhkrut ja 2/3 kl sooja vett. Sega neist ainetest hapukoore paksune eelkergitus, mis jäta 20-30 minutiks seisma. Siis lisa eelkergitusele juurde 1 lahtiklopitud muna, 2/3 kl suhkrut, 3 tl soola, ½ kl õli!, umbes 100 ml piima, seejärel sõtku ainetest tainas. Tainas peab saama ilus sile. Kui vaja, siis lisada juurde kas jahu või vett, et tulemus ikka õige saaks. Lase kerkida umbes tunnike ja jaga kaheks ja rulli mõlemast ümmargune ring. Taigen on lõpuni kerkinud, kui ta ei tõmbu taignarulli all kokku - on lihtsalt rullitav. Määri taignakettad toasooja võiga (mul kulus selle taignakoguse peale 225 g võid), raputa üle pähklite (200 g vähemalt), suhkru ja kaneeliga (ikka kohe paksult). Lõika taignalapik sektoriteks, 12-16, olenevalt kui suur ring sai. Keera laiemalt poolt alates rulli ja tõsta ahjuplaadile kerkima. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja viska ahju küpsema - 200-kraadi juures umbes 10-15 minutit. Süüa võid kohe külma piimaga ja nauding on garanteeritud!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar