30 november, 2011

Magus elu, ehk trühvlite ja käsitöökommide valmistamise kursus Lianni stuudios


Eile, 29.novembril, seadsin peale tööd otse, kella 18'ks sammud Lianni Stuudiosse, et õppida trühvlikommide isetegemise saladusi. Et läksin esimest korda, oli algul täitsa tegu õige koha kätteleidmisel, kõne Liisile aga päästis mu - stuudio asub endistes Apollo raamatupoe ruumides Tartu Kaubahalli hoovis :) Uksest sisse astudes sain esimese üllatuse osaliseks - fraas ''Sind ma siit küll leida ei lootnud'' pani mu mantli seljast ajamisele keskendununa kõrvale vaatama - seal seisis ammune töökaaslane Lembi MP-Reklaamtrüki aegadest :) Nojah, samad sõnad ka minu poolt, ei osanud oodatagi, et sellises kohas temaga kokku põrkame...näinud ei ole nüüdseks juba vist oma 5 aastat...?! Aga rahvas kogunes....ja kell 18 alustas kursuse eestvedaja, Margit Foht - hobikorras trühvlivalmistaja ja teistegi kokanduskursuste läbiviija antud stuudios - koolitust. Saime teada, et kakaouba kasutasid Mayad juba 6 sajandil, et hispaanlastest maadeavastajad tõid seda Euroopasse 16 sajandil ja alles 18 sajandil õpiti sellest tegema shokolaadi...eraldades kakaovõi kakaost. Saime maitsta ka päris ehtsat kakaouba :)
Peale pisukest teooriat hakkasime aga siis ise tegutsema, esimeseks käiguks sai shokolaadi sulatamine sisu jaoks - Margitil olid meie jaoks tegelikult erinevad sisud eelmisel õhtul valmis tehtud, kuid et näha, kui lihtne see
on, tegime ise ühe ka kohapeal.
Siis juba istusime lauda ja juhendaja jagas igaühele kätte tükid erinevatest valmiskülmutatud sisudest - tumedast-, piima- ja valgest šokolaadist valmistatud ning täidised- pähklid, likööris leotatud kirsid, rosinad, jõhvikad, martsipani ja antigi luba tegutsemiseks. Esialgu vaatasime Lembiga üksteisele otsa üsna nõutult, et mis siis nüüd tegema peab, kuid siis näitas Margit ette ja edasi läks juba lennukalt. Tükike shokolaadisisu, valik täidisest ja pallikeseks/kandiliseks/ovaalseks ja taldrikule - järgmine...ja nii sai mu taldrikule 12 erinevat trühvlialget, mis erilist silmailu ausalt öeldes ei pakkunud... Edasi tõsteti need umbes 15 minutiks külma (kodustes tingimustes võiks isegi veidi enam hoida, aga meil ju tiksus kell kukil). Kuniks meie kommialged tahenesid, sulatasime eraldi vesivannides kattešokolaadid - jälle kõiki kolme sorti, tumedat, piima- ja valget šokolaadi. Ja siis läks jälle tööks - algas kõige ilusam osa, trühvlite katmine ja kaunistamine. Selleks, et kommike shokolaadiseks saada, on parim viis kasutada pikka tikku (juhul kui sisuks ei ole täispähkel - siis võiks kasutada kahvlit), torkad kommi tiku otsa, veeretad sulašokolaadis, lased enamusel šokolaadist maha valguda ja asetad taldrikule. KINDLASTI!!!! kasuta taldrikul/alusel küpsetuspaberit - muidu läheb kommide lahtisaamisega hiljem raskeks. Ja võimalusel kasuta tasast kandikut, mitte kaldus äärtega köögi oma - siis ei lähe trühvlid veerema :)
Kaunistamiseks oli meil erinevad aineid - pähklipuru, Marianne
kommipuru, kakaopulber, kookoshelbed, jõhvikad, šhokolaadihelbed, roosinupud...ja julgematele isegi tšillipulber, mida mina siiski kasutada ei riskinud :) Aga nagu ka sisude puhul, ei ole ka kaunistamise juurs piire - lase vaid fantaasial lennata...

Ja nii mööduski see 2 ja veidi peale tundi imekiirelt. Õhtu lõpetuseks pakkis igaüks oma kunstitööd tsellofaani (vahetult enne seda olid trühvlid veel 5 minutit sügavkülmas, et lõpuni taheneda) - ei raatsinud keegi neid kohapeal ära süüa, ikka viidi kodustele - seoti kena paelaga kinni ja asuti teele. Tänud korraldajale, tänud Margitile ja toredatele kaastrühvlimeistritele - see õhtu oli soe :)

Koju jõudes ja kingikommid laulale pannes ei saanud lapsed just kaua oma näppe neist eemal hoida - kohe lahti ja suhu - maitsesid. Kommide kirjeldamine käis välimuse järgi, saamata aru, et ei mina ega keegi teinegi ilmselt oma kodus enam ei mäletanud, mis konkreetse kommi sisuks oli saanud... esimese korra eripära ilmselt :) Aga oluline oli, et emotsioon sai ülipositiivne - iga komm oli eriline ja maitsev Andres ütles, et need olid tema elu parimad kommid, mida ta üldse saanud on - olin nii uhke! Mulle endale sattusid kõik 4 kommi martsipani ja jõhvikasisuga, pähklid ja rosinad jäid teistele :) Kuid mis sest - tegemistuhina käigus saame jõulude ajal kindlasti erinevaid versioone katsetada - nüüd ju meisterdamine selge ja retseptegi saime omajagu kaasa ;)

Pildimaterjal on Liisi käest laenatud - tema on tubli ja agar fotograaf :)

2 kommentaari: